Att välja trappa

Det finns ett stort urval på trappor idag. Man finner snygga ektrappor, sirliga gjutjärnstrappor, breda och smala trappor. Priset på en inomhustrappa kan variera ganska mycket, beroende på material, storlek och utförande. Men detta är en del av hemmet man ska ta på allvar, vanligtvis går man upp och ner flera gånger om dagen.

MU284-ekSnygga ektrappor kan verkligen vara en prydnad i hemmet. Detta är ett träslag som är vackert att se på och samtidigt mycket hållbart. Om man tar hand om det på rätt sätt så åldras det på ett fint och värdigt sätt. En klar investering som lönar sig. Om man tycker att priset på en inomhustrappa är stort ska man tänka på hur länge den kommer att användas. Det är inte något som man byter ut varje år, som en möbel, utan det är en del av strukturen.

Skillnaden i priset på inomhustrappa beror ofta på vilket material man använder. När man har en husleverantör är det ofta lättast att acceptera det de har att erbjuda. Om man vill ha snygga ektrappor kan man betala ett tillägg, så uppgraderas man från furutrappor som ofta är standard. Skulle man inte vara nöjd med prisförslaget kan man ibland välja bort trappor helt och hållet. Men då måste man beställa någon annanstans, få den monterad och besiktigad själv.

Många gånger är snygga ektrappor inte helt och hållet gjorda i detta material. Det är ganska vanligt att vagnstycken är i furu eller att andra delar är målade. Men eftersom priset på inomhustrappa ibland kan ta en ganska stor del av budgeten så är det en ganska bra kombination. Det ser snyggt ut och är hållbart, vilket egentligen är det grundläggande för trappor.

När man bygger ett hus, eller renoverar, är det en ständig balansgång mellan vad man skulle vilja ha och vad man egentligen har råd med. Det man verkligen tycker är viktigt brukar man lägga ner lite extra pengar och möda på. För en del är det trappen, speciellt om den har en central plats i hemmet. Om man alltid ser denna trapp, var man än befinner sig i princip, så kan det vara en bra ide’ att göra den lite speciell.

Om det istället handlar om en trapp som är undanskymd, den kanske går direkt från hallen upp till övervåningen eller från korridern ner till gillestugan, sä kanske man inte bryr sig lika mycket om vilket material som används.

— 10/07/2014